StoritvePostavljanje unutarnjih i vanjskih podova - DETA&CO

Postavljanje unutarnjih i vanjskih podova

Prilikom renoviranja ili gradnje kuće odn. građevine, postavljanje unutarnjih i vanjskih podnih obloga jedna je od završnih faza izgradnje. Za kvalitetan i dug vijek trajanja vaše podne obloge vrlo je važan proces postavljanja parketa, a pritom morate obratiti pozornost na niz čimbenika i zadataka koje je potrebno obaviti prije, tijekom i nakon polaganja. postavljanje parketa.

U nastavku donosimo osnovne smjernice za optimalno polaganje parketa, objašnjavamo kako pripremiti podlogu za isti, predstavljamo vrste parketa te se dotičemo financijskih troškova cijene parketa i cijene polaganja parketa.

Postavljanje parketa – odakle početi?

Prije nego krenete s konkretnim polaganjem parketa potrebno je napraviti još neke statistike odn mjerenje – potrebno je izmjeriti kvadraturu, vlažnost podloge, procijeniti stanje podloge i provjeriti klimatske uvjete u prostoru gdje se postavlja parket. Dovoljnu količinu parketa možete naručiti samo s točnim mjerama, a kvadraturu treba zaokruživati ​​kako ne bi ostali bez parketa, što donosi dodatne neugodnosti i nepotrebno loše raspoloženje.

Osim parketa ne zaboravite naručiti završne zidne lajsne i ostale detalje poput raznih profila, galerijskih završetaka, stepenica i lajsni, ukoliko su Vam potrebne. Ukoliko niste vješti sami postavljati parket, preporučamo naš stručno osposobljeni tim koji će u dogovoreno vrijeme doći k Vama sa svim potrebnim alatima i materijalima te posao izvršiti kvalitetno i u roku.

Priprema baze

Priprema podloge za polaganje parketa važan je korak koji ne smijete preskočiti jer u protivnom vaš parket neće biti kvalitetno postavljen, što će rezultirati lošijom kvalitetom, estetskom nesavršenošću, kraćim vijekom trajanja i većom izloženošću oštećenjima i nepravilnostima. Stoga je važno da podloga bude čvrsta, čista, ravna i suha.Pobrinite se za čistoću poda nakon svih većih i grubih građevinskih radova te na taj način uklonite moguće ostatke betona, žbuke, boje, gipsa, voska, ulja i drugog otpada koji ne pripada podu. Ne zaboravite pomesti i pod. Pazite da uklonite sve strane predmete, jer oni smanjuju prionjivost ljepila koja spajaju podnu oblogu i podlogu.

Prije postavljanja parketa ne zaboravite na estrih – provjerite njegovu čvrstoću, ravnost i suhoću. Estrih je najvjerojatnije postavljen ispravno, ali svejedno provjerite ponovo. Ukoliko se pokaže da još uvijek nije dovoljno čvrst, preporuča se učvrstiti za to namijenjenim temeljnim premazom. Ako površina nije ravna, ali se uočavaju valovi, izražena glatkoća ili hrapavost, ispupčenja i pukotine, podlogu je potrebno malo prilagoditi. U tom slučaju, ako estrih odstupa od norme, koristite samoizravnavajuću masu za izravnavanje, pazite da odaberete pravu kvalitetu i pravu prema željenoj debljini.

Uvjet za polaganje unutarnjih ili vanjskih podova je suhi estrih pa se raspitajte o maksimalno dopuštenom sadržaju vlage u cementnom estrihu s podnim grijanjem. Ako se parket postavlja na vlažan estrih, vlaga će se zadržavati ispod njega, a to ne utječe dobro na drvo, pa parket može brzo početi odstupati, odizati se ili odvajati od podloge. Obratite pozornost i na opće klimatske uvjete prostora, koji ne smiju uzrokovati funkciju drveta nakon postavljanja parketa, ono mora ostati stabilno. Dakle, održavajte stalnu sobnu temperaturu, negdje između 18 i 23 Celzijeva stupnja, a vlaga ne smije biti manja od 45% i ne smije prelaziti 65%.

Vrste parketa

Prije kupnje parketa najbolje je pažljivo pregledati ponudu i pronaći vrstu parketa koja odgovara i vama i vašem prostoru. Naši iskusni konzultanti uvijek su Vam na raspolaganju za savjet i odabir. Klasični masivni parket je onaj koji ima jako dug vijek trajanja, možete ga nabaviti u različitim vrstama drveća, bojama i uzorcima. Zbog masivnosti i debljine dobar je toplinski izolator pa se preporučuje za podove bez podnog grijanja. Lamelni parket sastoji se od mnogo malih lamela koje zajedno grade složene mozaičke uzorke.

Industrijski podni kant parket je također masivni parket, pogodan za prostore izložene velikom prometu. Vrlo je jak i izdržljiv, kao i pristupačan, što ga čini vrlo popularnim izborom. Gotovi parket je parket, odmah spreman za ugradnju, onako kako je tvornički tretiran. Tako se može instalirati u samo jednom danu i spreman je za upotrebu. Panel parket je vrsta parketa koja ima već tretiranu (nauljenu ili lakiranu) gornju površinu, a možete ga pronaći u širokoj paleti boja i dezena. Daske su mu duže pa je pogodan za sve namjenske prostore. Seljački pod ili brodski pod je izuzetno estetski, masivni parket, koji se ne preporuča postavljati na podno grijanje.

Realizacija – polaganje parketa

Kada je podloga pažljivo pripremljena, slijedi realizacija – postavljanje parketa. To možete učiniti na više načina, samo vodite računa o obliku parketa. Prije polaganja dobro promotrite dimenzije prostorije i zamislite gdje će polaganje početi, gdje završiti i na koju će se stranu parket postavljati. Naravno, možete se posavjetovati s grupom naših stručnih radnika koji će vam priskočiti u pomoć.

Parket se može polagati na više različitih načina i u više smjerova, stoga je dobro na vrijeme se odlučiti za način i smjer. Obratite posebnu pozornost na različite uzorke polaganja parketa, kao npr. klasični ili francuski riblja kost, intarzijski parket, kocka i drugi načini. Jedan od uobičajenih načina polaganja parketa je npr. brodski način rada. Potrebno je uzeti u obzir, prije svega, estetski aspekt i osobne sklonosti, kao i glavnu svrhu korištenja prostora, njihovu veličinu i svjetlost u njemu.

Načini polaganja parketa

Poznajemo više načina polaganja parketa, kao što su polaganje gotovog parketa s ljepljenjem, plivajuće polaganje gotovog parketa bez ljepljenja te polaganje klasičnog ili neobrađenog parketa.

Prodajemo gotov parket već lakiran ili nauljen, koji god odabrali potrebno je na podlogu nanijeti ljepilo za parket. Točne upute za polaganje parketa dajemo Vam prilikom kupnje. Počinjemo tako da na ljepilo stavljamo jednu po jednu dasku parketa, pazeći da ne nanesemo previše ljepila na podlogu, niti premalo jer u tom slučaju daska parketa neće dovoljno prianjati na podlogu. Također, pokušajte spriječiti da ljepilo dospije na površinu gotovog parketa jer ga je teško ukloniti. Također, obratite pozornost na to da uvijek ostavljate cca. centimetar širine, jer je na taj način omogućena funkcionalnost drva, koje na kraju postavljanja lako prekrijete zidnom završnom letvicom koja estetski završava parket i stapa se sa zidom.

Također je važno da nakon završetka postavljanja parketa da se po podnoj oblozi ne hoda i na nju se ništa ne stavlja barem jedan dan. Ako je moguće, ostavite prostoriju u kojoj je novopoloženi parket da miruje i pritom osigurajte odgovarajuću temperaturu i vlažnost zraka u njoj za optimalne uvjete za rad drva.

Postavljanje parketa bez ljepljenja

Ako želite izbjeći ljepilo, idite na plivajuću ugradnju gotovog parketa bez ljepila, koja sadrži klik ili spoj s bravicom. Tako se parketna daska lako spaja na drugu.

Ispod takvog parketa preporuča se postaviti odgovarajuću baznu – podložnu foliju. Na ovaj način parketarima je osigurana još veća udobnost te zajamčen tiši i mekši hod. Prednost ove vrste polaganja parketa je što se novi parket može postaviti i preko već postavljenih podnih obloga, npr. preko kamena, keramike ili čak preko starog parketa.

Klasičan odnosno neobrađen parket

Netretirani klasični masivni parket postavlja se ljepilom i nakon završene montaže ostavlja se nekoliko dana više, ovisno o vrsti ljepila i daljnjoj obradi parketa koja je potrebna. Ako je vaš parket gladak ili tvornički brušen, vjerojatno će ga nakon postavljanja trebati samo malo pobrusiti pa lakirati ili nauljiti. Klasični i lamelni sirovi parketi nakon polaganja trebaju i zahtijevaju malo više obrade. Kod njih je potrebno parket malo temeljitije izbrusiti, a na kraju, kao i kod ostalih, potrebno je parket lakirati ili nauljiti.

Kako teče brušenje parketa?

Nakon postavljanja parket se prvo ostavlja neko vrijeme da odstoji, a koliko ovisi o vrsti i načinu polaganja. Zatim slijede završni radovi koji uključuju brušenje, uljenje ili lakiranje parketa, kako bi izgledao što sofisticiranije i privlačnije, a ujedno nam služio dugi niz godina. Svrha brušenja parketa je uklanjanje neravnina i izravnavanje odn glačanje drvenih podova. Parket se brusi profesionalnim brusnim strojevima za što se brinu naši majstori jer za savršen završni izgled parketa brušenje mora biti kvalitetno i profesionalno. Ako je parket loše brušen, mogu ostati vidljivi nedostaci koji se ne mogu sakriti ni lakiranjem ni uljenjem. Podlogu parketa potrebno je pripremiti za brušenje i to tako da se prije brušenja parket očisti i provjeri njegov kontakt s podlogom koja se postavlja. Zatim se najprije grubo brusi s manje grubim brusnim papirom. Prvo se brusi veća površina, zatim kutovi i rubovi te teško dostupna mjesta.Nakon grubog brušenja slijedi srednje brušenje za koje se koristi grublji brusni papir. Tako je parket spreman za daljnje radove na njemu kao što su žbukanje i završno gletanje.

Nakon što je parket postavljen i popunjene fuge između dasaka, slijedi fino, završno brušenje parketa. Koristi se brusni papir najveće granulacije 100 ili 120. Zadnjim brušenjem parket je potpuno izglađen i nakon ponovnog temeljitog čišćenja spreman je za lakiranje ili uljenje.

Lakiranje i uljenje parketa

Nakon završnog brušenja parket je potrebno pripremiti za lakiranje ili uljenje pažljivim čišćenjem i to usisavanjem i brisanjem. Kod lakiranja parketa prvo nanosimo podlogu odnosno temeljni sloj, nakon čega slijedi gornji sloj ili završni sloj. Kada se temeljni sloj osuši, parket se ponovno brusi rabljenim brusnim papirom, zatim se lagano očisti i nanosi se završni sloj.

Treba paziti da na parket ne nanesete previše ili premalo laka jer će u takvim slučajevima biti vidljivi estetski nedostaci na parketu. Preporuka je da završnu fazu postavljanja parketa izvrši kvalificirana ekipa. Prilikom odabira laka najbolje se posavjetovati sa stručnjacima jer možete birati između velikog broja različitih lakova ovisno o željama korisnika i zahtjevima vašeg prostora. Većina koristi lakove za parket koji pružaju iznimnu otpornost, a istovremeno čuvaju prirodni, izvorni izgled drva.Ako se odlučite nauljiti parket, toplo preporučamo jer osim ulja sadrže i prirodna ulja te tvrde voskove. Kao i lak, ulje štiti i dubinski impregnira Vaš drveni parket, dok vosak ostaje na površini i dodatno štiti Vaš parket od raznih vanjskih utjecaja, kao što su habanje, mrlje, tekućine.

I kod nanošenja ulja obratite pažnju na prethodno pripremljen i očišćen parket. Može se nanositi na različite načine, četkom, valjkom, mekom krpom ili strojem. Nakon nanošenja ostaviti parket da odstoji propisano vrijeme. Po potrebi lagano izbrusite površinu i ponovite postupak nanošenja ulja. Ponovno preporučamo da podmazivanje parketa prepustite profesionalcima i pritom ne zaboravite na sigurnost na radu.

Cijena parketa i montaže parketa

Kao što je već istaknuto, postavljanje parketa treba raditi od strane stručno osposobljenog radnika ili grupe. Prije konačne odluke o kupnji uvijek provjerite što je uključeno u cijenu polaganja parketa. Cijene polaganja parketa jako variraju od ponuđača do ponuđača i kreću se od 12 do 55 € po kvadratnom metru, a ovise i o vrsti parketa i načinu polaganja. U cijenu je najčešće uključena dostava i sama montaža parketa.

Ukoliko se odlučite za polaganje parketa od strane naših stručnih djelatnika, cijena montaže uključuje materijal i rad i to:
• OSMO ulje s tvrdim voskovima, a stupanj sjaja po izboru (polumat, mat ili sjaj),
• dvokomponentno poliuretansko ljepilo i
• temeljni premaz za estrih.

Osim postavljanja parketa, vršimo pripremu i čišćenje, kako bi se pripremila podloga za optimalno postavljanje parketa. Nakon toga postavljamo parket, nanosimo prvu zaštitnu na parket. Uz sve, dajemo Vam jednogodišnju garanciju na naš rad. Cijena postavljanja parketa je cca 15 € po kvadratu. Cijena varira ovisno o količini narudžbe i lokaciji samog objekta pa su u cijenu uključeni i troškovi transporta do 50 km. Za točan cjenik određene vrste parketa najbolje je da se obratite ili dođete do nas.

DETA&CO

U tvrtki DETA & CO bavimo se proizvodnjom parketa i unutarnjih vrata od 1997. godine. Proizvodnjom na visokoj tehnološkoj razini osiguravamo estetski savršene i kvalitetne proizvode koji su prijateljski nastrojeni prema korisniku i okolišu.
Misija DETA & CO je zadovoljstvo naših kupaca. Tvrtka teži najvišim estetskim i kvalitetnim standardima, što osiguravamo odličnim timom, timskim odnosima i visokim ciljevima.
Radno vrijeme
Salon - Zagreb

Pon –  Pet :
13.00 – 17.30
©2020 Deta&co. d.o.o. vse pravice pridržane.